Eesti Vabariigi sünnipäevanädal algas meie palkmajatootjate jaoks sisuka ja tähelepanuväärse kontaktkohtumisega. EASi vahendusel külastas Eestit Jaapani Palkmaja Assotsiatsiooni (ingl. Japan Log House Association) esimees hr Noboru Asakura.

Möödunud teisipäeval kohtus hr. Asakura Tallinnas lisaks EASi esindajatele veel Eesti puitmajaklastri juhi Lauri Kivili, Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuhi Henrik Välja ning mitme kohaliku puitmajatootjaga (Mountain Loghome OÜ, Timbeco Woodhouse OÜ, Timbeco Woodmill OÜ, Aru Grupp AS, Hobbiton Home OÜ, Matek AS).

Asakura sõnul on praktiliselt kogu Jaapani palkmajasektor üles ehitatud palkmajade impordile, vaid üksikud ettevõtted tegelevad ise kohapeal palkmajade tootmisega. Kohtumise käigus tõdes Asakura, et vastavalt nende liidu liikmete hulgas (62 ettevõtet) läbi viidud uuringule, on 35% Jaapanisse imporditavatest palkmajadest valmistatud Baltimaades. Sellest omakorda on suurem osa toodetud Eestis. Lisaks impordivad Jaapani ehitusettevõtted ka Soome ja Kanada palkmajatoodangut. Asakura esindatavasse palkmajade assotsiatsiooni kuuluvad peamiselt ehitusettevõtted, kes tegelevadki  välisriikidest sisseostetud palkmajade müügi ja püstitamisega.

Eesti Puitmajaliit ja -klaster julgustavad toimunud kohtumise valguses kohalikke palkmajatootjaid Jaapani ehitusettevõtetega koostööle. Liit loodab, et kohtumisest areneb edaspidi välja huvitav ja mõlemale osapoolele kasulik partnerlus, mille raames leiavad Eestis toodetud palkmajad üha enam Jaapanis püstitamist.

Artikkel pärineb Eesti Puitmajaliidu kodulehelt. 

Timbeco_woodmill_Jaapan

Posted by Timbeco